Maatuuli ja merituuli

Kun aamulla herää ja katsoo ulos, niin pitää selvittää tuulen suunta rannan valintaa varten. Paras tuulen suunta on rantaan sivusta sattuva tuuli, jolloin rannasta pääsee helposti lähtemään ulos ja siihen on helppo palata. Myös rantaan puhaltava tuuli soveltuu leijalautailuun, mutta tällöin sinun pitää osata todellakin luovia l. kryssiä kohden tuulta päästäksesi pois rannasta. Hyvä puoli tässä on se, että jos ja kun jotakin menee pieleen, niin tuuli painaa sinut turvallisesti takaisin rantaan.
Mikäli tuuli on maalta merelle päin, niin silloin ainoa järkevä ratkaisu on etsiä toinen ranta, johon tuli osuisi paremmin. Leijalautailu merelle puhaltavalla maatuulella on erittäin vaarallista, koska tuuli painaa sinut pois rannasta ja takaisin et pääse kuin veneellä. Älä milloinkaan ala leikkimään yksin maatuulella ja vaikka rannassa on venekin, niin harkitse vielä pari kertaa.
Aloittelija on käytännössä saavuttanut aivan uuden tason urallaan, kun hän pystyy lähtemään rannasta ja tekemään käännöksen ja vielä palata samaan pisteeseen tai jopa hieman enemmän ylätuuleen. Tällöin hän osaa ajaa hieman vastatuuleen eli kryssiä ja kääntymisen aikanakaan hän ei ole ajautunut liikaa myötätuuleen. Kryssimisen oppiminen avaa aivan uusia mahdollisuuksia lautailijalle ja tekee lautailusta nautittavaa.

Paljonko tuulta tarvitaan?

Suomessa tuulen nopeus mitataan metreinä sekunnissa (m/s). Kun puut alkavat heilumaan ja tuulta on yli 3 m/s, voit alkaa harjoittelemaan leijan lennätystä. Tällöin leija pysyy ilmassa paikalla aivan pääsi yläpuolella olevassa lakipisteessä, eikä tipahda alas. Laudalla vedessä ajaminen vaatii jo noin 5 m/s tuulta ja riittävän ison leijan. Tällöin pumpattavan leijan pinta-alan tulisi olla 10-14 neliön paikkeilla leijailijan painosta riippuen. Leijan kokoa suurentamalla saadaan aikaa lisää tehoa pienilläkin tuulilla..  Tuulta pitää olla riittävästi, että laudalla pystyy ylipäätä kryssimään.
Suomessa tuuli on harvoin aivan tasaista. Käytännössä keskituulen ollessa 4 m/s joukossa on 5-6 m/s puuskia ja 2-3 m/s tyveniä. Leija ei enää välttämättä pysy  ilmassa paikallaan, jos tuuli laskee selvästi alle 3 m/s. Tästä seuraa se, että keskituulta tulisi olla noin 5 m/s, jotta leijalautailu onnistuisi ilman kevyeen tuuleen tehtyä isoa leijaa.

Myrskyt

Tuuli saakin sitten yltyä melkoisen kovaksi ja homma onnistuu edelleenkin Mikäli käytössäsi on 5-7 neliön tehonsäädöllinen  leija, niin pystyt ajamaan sillä kovissakin  tuulissa. Kun keskituuli on yli 15m/s, aletaan kuitenkin mennä harrastamisen rajoille, koska puuskat voivat mennä jo lähelle 20m/s. Lähes 20m/s tuulissa voivat mennä vain erittäin kokeneille harrastajat. Huomioitavaa on myös, että painoltaan kevyet harrastajat eivät enää löydä sopivan kokoisia ja turvallisia välineitä noin kovaan tuuleen. Lisäksi kovassa tuulessa auttaa, jos  vaihdat hieman pienemmän laudan allesi, jolloin laudan hallitseminen ja kantin pitäminen kovassa vauhdissa ja leijan vedossa helpottuu. Kovassa kelissä erilaisten turvallisuusvälineiden merkitys kasvaa ja kypärä sekä kelluntaliivit on ehdottomasti oltava päällä. Samoin kovalla kelillä on tyhmää mennä rantaan yksin vaan kannatta lautailla pareittain.
Muista olla ehdottoman huolellinen kovassa yli 10m/s tuulessa. Voimakas yllättävä puuska tai ohjausvirhe voi  raahata tai heittää sinut  rantavedestä  rannalle, jolloin loukkaantuminen on hyvin todennäköistä Kovassa tuulessa kaikki asiat tapahtuvat tavallista nopeammin, joten kiinnitä kokoajan huomiota leijaan ja ympäristöön puuskien varalta. Kovassa tuulessa ei ole järkevää yrittää lähettää tai laskea leijaa yksin. Leija kannattaa noistaa ja laskea vedestä käsin tai niin, että leija on rannassa veden puolella nostettaessa.
Pidä kypärä aina päässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *