Kisaraportti: RB MASTERS MM 2017 Gizysko, Puola

Kisaraportti: RB MASTERS MM 2017 Gizysko, Puola

15.-20.5.2017 Puolan Gizyzkossa järjestettyihin purjelautailun Raceboard-luokan Mastersien maailmanmestaruuskilpailuihin osallistui 56 kilpailijaa. Näistä 48 oli miehiä ja 8 naisia. Master-luokkaan pääsee kilpailemaan mies, joka on edellisenä vuonna täyttänyt 35 vuotta, naisilla ikäraja on 30 vuotta. Suomesta kilpailuun osallistui nelihenkinen joukkue: Kalevi Männistö, Juha Blinnikka, Tero Toivonen ja Jouni Finer.

Viime vuoden mastersien MM-kisoista Latvian Riiasta Juha Blinnikalla oli puolustettavana kokonaiskilpailun MM-pronssi ja GrandMastersien MM-kulta, Kalevi Männistöllä Veteranien MM-kulta ja Jouni Finerillä GrandMastersien MM-hopea. Odotukset olivat siis korkealla ennen kisoja. Miehet olivat viettäneet huhti-toukokuun vaihteessa kaksi viikkoa yhdessä harjoitellen Rhodoksella pääasiassa plaanattavissa olosuhteissa.

Kuinkas sitten kävikään Puolan Gizyskossa? Kylmää kyytiä tuli koko Suomi tiimille. Ennen kilpailua oli kolme päivää putkeen täysin tuuletonta eivätkä miehet päässeet tutustumaan olosuhteisiin ollenkaan. Ensimmäisenä kilpailupäivänä vedenpinta oli aivan rasvatyyni, mutta kilpailupäällikön tuulimittari näytti kaikesta huolimatta tarvittavat 5 solmua, joten kolme lähtöä ajettiin back to back. Heikko tuuli tuli maaltapäin ja ylämerkin ollessa lähellä rantaa järven oudot puuskat aiheuttivat Suomen miehille päänvaivaa. Sijoitukset vaihtelivat suomalaisilla 13 ja 33 välillä. Ensimmäisen päivän jälkeen Juha Blinnikka oli parhaana suomalaisena vasta 19. sijalla.

Ensimmäisen päivän jälkeen seurasikin täysin tuuleton keskiviikkopäivä, jolloin ei ajettu yhtään lähtöä. Torstaistakin meinasi tulla vapaapäivä, mutta pieni tuulen henkäys vastakkaiselta rannalta aikaansai kilpailijoille illlalla kaksi lähtöä. Ainoastaan Jouni Finer ylsi yhdellä lähdöllään kymmenen parhaan joukkoon yhdeksänneksi. Keskiviikon jälkeen Blinnikka nousi yhdenneksitoista kokonaiskilpailussa parhaana suomalaisena.

Perjantaina oli tuulta 1-4 m/s. Välillä jouduttiin odottamaan tuulen nousua ja yksikin naisten lähtö keskeytettiin tuulen loppumisen vuoksi. Järven oikullisuus tuli selväksi kaikille kilpailijoille. Sijoitukset vaihtelivat kovasti. Jos satuit olemaan väärällä puolella rataa tai väärässä kohtaa, niin hetkessä toiselta laidalta pystyi ohittamaan helposti 20-30 kilpailijaa. Mitään säännönmukaisuutta ei ollut puuskissa eikä ikinä tiennyt mitä reittiä kannatti “kiivetä” yläpoijulle. Kilpailua suvereenisti johtanut portugalian Joao Rodrigues koki myös karvaasti yhdeksännessä lähdössä järven oikullisuuden ollen yllättäen 26. maalissa. Viimeisenä kilpailupäivänä ei saatu yhtään lähtöä ajettua totaalisen pläkän takia.

Kilpailun voitti miehissä Portugalian 7-kertainen olympiaedustaja Joao Rodrigues ja naisissa Espanjan Anto Domingues. Suomalaisten sijoitukset:

  • 17. Juha Blinnikka GM 5.
  • 19. Kalevi Männistö Veteran 4.
  • 23. Tero Toivonen GM 7.
  • 25. Jouni Finer GM 10.

Paikallinen kilpailupäällikkö kertoi järven olevan “very tricky lake”n maineessa. Normaalit lainalaisuudet tuulen käyttäytymisessä ei toimi järvellä vaan odottamattomat puuska-arpajaiset ovat tuttuja myös paikallisille. Tämän kilpailun tuulen käyttäytymistä sotki myös edellisen viikon kylmä ilma (5 cm lunta maassa ja pakkasta) ja yllättäin lämpötilan nousu parhaimmillaan yli 25 asteeseen. Järven lämpötila oli alkuviikosta 8 astetta.

 

Tulokset

Seuraava tärkeä Raceboard-luokan kansainvälinen kilpailu on heinäkuun ensimmäisellä viikolla Espanjan Salou:ssa.

(Kansikuva: www.raceboard.org, muut kuvat: Juha Blinnikka)